Vinovin

View Original

Viognier

Viogner-druvans historia och egenskaper - såhär kan vi kombinera med mat! 

Viognier har en lång och rik historia som en av de äldsta druvsorterna i världen. I århundraden har vinmakare använt dessa druvor för att framställa några av de mest utsökta vinerna som finns. Men vad är det som gör Viognier så speciell - och vilken mat bör du kombinera med den? Låt oss utforska dess unika egenskaper, historia och idealiska matkombinationer. 

Viognier-druvorna dokumenterades för första gången i Frankrike i Rhône-dalen. Idag betraktas druvan som en specialsort på grund av sin sällsynthet och växer bara i små mängder över hela världen. 

Smakprofilen för viner gjorda av Viognier-druvor skiljer sig avsevärt från andra vita druvsorter eftersom de ofta har lägre syrenivåer men högre alkoholhalt. De bär också på toner av kaprifol, aprikos, persika, pärondroppar och jasmin som kan skapa en söt men komplex smakupplevelse i gommen. Aromerna är vanligtvis starka med inslag av vanilj eller honung vilket gör dem ganska aromatiska när de smakas.

Bästa maträtterna att kombinera med Viognier-viner

Viognier-viner är kända för sina söta men ändå delikata smaker, vilket innebär att de passar bäst till lättare mat som fisk och skaldjur eller kycklingrätter. De passar också bra till sallader med lätta ingredienser som tomater, gurkor och örter samt gräddbaserade såser som alfredosås eller ostsåser som béchamelsås. Om du vill ha något lite tyngre prova att kombinera ditt viogniervin med rostade grönsaker eller svampbaserade rätter som risotto eller pastasåser med svamp. Till efterrätt kan du prova att kombinera ditt viognervin med äppelkakor eller fruktbaserade efterrätter likt en jordgubbstårta!

Viognier-druvorna som med sin historia, sällsynthet och fina smakprofil passar väl när du nästa gång letar efter något intressant till middagen. Du kommer inte att bli besviken!