Vinovin

View Original

Chenin Blanc

Chenin Blanc är en vit druvsort som har odlats i Loiredalen sedan 800-talet. Den odlas också i Sydafrika och Kalifornien, men den är fortfarande hemmahörande i den franska regionen Anjou-Saumur. Denna druva är känd för sin klara syra, lätta kropp och intensivt aromatiska egenskaper. Smakprofilen hos en chenin blanc kan sträcka sig från söt till torr, vilket gör den otroligt mångsidig när det gäller att kombinera med mat. Låt oss utforska några av de unika egenskaperna hos denna druvsort och de bästa maträtterna att kombinera med Chenin Blanc-vin.

De unika egenskaperna hos Chenin Blanc

Som tidigare nämnts är Chenin Blanc känt för sin ljusa syra samt sina blommiga aromer och nyanser av honung. Beroende på hur mogna druvorna är när de plockas - och om de har drabbats av botrytis (ädelröta) eller inte - kan Chenin Blanc göras till många olika vinstilar, från torra till söta. Förutom dessa egenskaper har denna druvsort höga syrenivåer och mycket låga pH-värden, vilket ger den en otrolig lagringspotential. Många vinmakare väljer att lagra på fat eller i rostfritt stål, vilket bidrar till att ytterligare förstärka de smaker som finns i denna typ av vin. 

Matkombinationer

När det gäller att para ihop mat med ett Chenin Blanc-vin finns det några saker att tänka på. På grund av dess höga syrahalt passar det bäst till rätter som har lite mer olja eller fett än vad andra viner kan passa bra till. Rika fisk- och skaldjursrätter som hummer eller krabbkakor är utmärkta alternativ att kombinera med den här typen av vin eftersom deras naturligt rika smaker balanserar den ljusa syran! Om du letar efter lättare matalternativ kan du överväga att kombinera ditt glas med kyckling eller rostade grönsaker. Fettet som finns i dessa rätter hjälper till att skära igenom en del av den syrliga smaken samtidigt som du kan njuta av alla de nyanser som gör denna druvsort så speciell!                                                                                                                                                            

Chenin Blanc är en av dessa unika druvsorter vars smakprofil kan variera från söt till torr beroende på hur mogna de är när de skördas och vilken typ av lagringsprocess de genomgår under produktionen. Dess ljusa syra gör den till ett otroligt mångsidigt alternativ när det är dags att kombinera ditt glas med mat; rikare fisk- och skaldjursrätter som hummer fungerar bra mot dess smaker medan lättare rätter med kyckling hjälper till att skära igenom en del av det syrliga bettet! Oavsett vad du bestämmer dig för att kombinera ditt glas med är en sak säker: du kommer garanterat att njuta av varje klunk!