Andalusiens vinregion - Spaniens bäst bevarade hemlighet?
När det gäller spanska viner tänker de flesta på Rioja eller Ribera del Duero. Och även om dessa verkligen är utmärkta vinregioner har de definitivt inte monopol på spanska kvalitetsviner. Faktum är att jag skulle vilja påstå att vindistriktet Andalusien faktiskt är Spaniens bäst bevarade hemlighet. Här är varför...
Andalusien ligger i södra Spanien och består av åtta underregioner, var och en med sitt eget unika klimat och terroir. De viktigaste druvsorterna i regionen är grenache, monastrell och Pedro Ximenez, även om du också hittar internationella sorter som chardonnay, cabernet sauvignon och merlot.
En av de saker som gör viner från Andalusien så unika är att de ofta är blandningar av flera olika druvsorter. Detta gör det möjligt för vinmakarna att skapa komplexa viner som är större än summan av sina delar. En annan sak som skiljer andalusiska viner från andra är att de tenderar att vara mycket matvänliga. Detta beror delvis på den höga syrahalten i många av vinerna från regionen.
Om du letar efter ett alternativ till de mer välkända spanska vinregionerna, så uppmanar jag dig att kolla in några av de utmärkta viner som kommer från Andalusien. Lita på mig, du kommer inte att bli besviken!
Andalusiens vinregion är kanske inte lika känd som några av Spaniens andra vinregioner, men det betyder inte att den inte är värd att utforska. Med sitt unika klimat och terroir producerar regionen komplexa viner som är perfekta att kombinera med mat. Så om du letar efter något lite annorlunda nästa gång du är i din lokala vinbutik, se till att ge andalusiska viner ett försök!