De unika vinerna i Castilla y León, Spanien

Spanien är ett välkänt vinproducerande land, med regioner som Rioja och Ribera del Duero som får internationell uppmärksamhet. Det finns dock en spansk vinregion som ofta förbises: Castilla y León. Castilla y León ligger inbäddat mellan dessa två välkända regioner och producerar några av Spaniens mest unika viner. Här är en närmare titt på vad som gör viner från denna region så speciella.

Klimat

En av de saker som skiljer Castilla y León från andra spanska vinregioner är klimatet. Regionen har ett kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar. Detta extrema väder leder till viner med hög alkoholhalt och intensiva smaker.

Druvorna

En annan faktor som bidrar till den unika smakprofilen hos Castilla y Leóns viner är de druvor som används vid produktionen. Den vanligaste druvan som planteras i regionen är Tempranillo, som också finns i Rioja och Ribera del Duero. I Castilla y León tenderar dock Tempranillodruvorna att vara mindre och ha tjockare skal. Detta resulterar i viner som är mer tanninrika och fylliga än sina motsvarigheter från andra regioner.

Vinframställningsstilen

Förutom klimatet och druvorna är vinframställningsstilen i Castilla y León också ganska unik. Ett av de mest anmärkningsvärda inslagen i regionens vinframställningsstil är användningen av fat i stort format. Dessa fat är vanligtvis tillverkade av amerikansk eller fransk ek och kan rymma upp till 300 liter vin. Användningen av stora fat ger viner som är mer koncentrerade och har mer komplexa smakprofiler.

Om du letar efter något annorlunda i din nästa flaska spanskt vin, se till att prova vinerna från Castilla y León. Tack vare regionens klimat, druvor och vinframställningsstil erbjuder dessa viner en verkligt unik smakupplevelse. Salud!

Previous
Previous

Vinregionen Galicien

Next
Next

Vinregionen Katalonien