Riesling
En guide till Rieslingviner
Riesling är en mångsidig druvsort vars goda rykte är vida känt. Den förknippas ofta med Tyskland, där den dokumenterades för första gången 1552. Har sedan dess blivit en av dem mest populära vita vinsorterna. Idag odlas rieslingdruvor i många länder runt om i världen, bland annat i Australien, Frankrike, Nya Zeeland och USA.
Riesling har ett antal unika egenskaper som gör att de skiljer sig från andra typer av vita vindruvor. Till att börja med har de höga syrenivåer - särskilt i svalare klimat. När det gäller smaken kan du förvänta dig toner av citrusfrukter som citron och lime tillsammans med blommiga aromer som jasmin och kaprifol. Beroende på varifrån de produceras och hur länge de har lagrats (om de har lagrats alls) kan du också hitta inslag av honung.
En fantastisk sak med Riesling är att de passar bra ihop med en mängd olika maträtter! Tack vare deras höga syrahalt och fruktiga smaker passar de särskilt bra till kryddiga rätter som thailändska eller mexikanska rätter. De passar också bra till fisk- och skaldjursrätter som sushi eller ceviche. Om du letar efter något sött till din flaska Riesling kan du prova att kombinera den med fruktdesserter som äppelpaj.
Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren kännare kan du inte göra fel med ett glas (eller en flaska) Riesling! Från dess fascinerande historia till dess unika smakprofil - för att inte tala om dess mångsidighet när det gäller matkombinationer - finns det så många anledningar till varför denna älskade vita vinsort bör vara en del av din nästa sammankomst. Så ta fram färsk fisk och skaldjur eller piska upp din kryddiga favoriträtt; oavsett vad du väljer att servera tillsammans med din kylda flaska Riesling kommer du garanterat att få en oförglömlig upplevelse!