Semillon
För den som vill utöka sina kunskaper om vin är Semillon-druvan en utmärkt plats att börja på! Denna vita vindruva har en lång och spännande historia, unika egenskaper och är känd över hela världen för sina utsökta smaker. Dessutom finns det gott om härliga maträtter som passar perfekt ihop med denna underbara druvsort.
Semillon-vindruvor har odlats i Frankrike sedan mitten av 1800-talet. Druvan användes traditionellt till söta viner som Sauternes eller Barsac - viner som är kända för sin balanserade sötma och syra. På senare tid har producenterna dock börjat göra torra vita viner av Semillon-druvor som varierar från lätta och uppfriskande till fylliga och komplexa viner.
Semillon-druvornas unika egenskaper
En av de mest utmärkande egenskaperna hos Semillon-viner är deras uttalade aromer av honung, lemoncurd, bivax, persikoblomma, muskot, apelsinblomma, jasminblomma, litchi och grönt äpple. De tenderar också att vara fräscha i smaken med en medelhög kropp och smaker av färska citrusfrukter som citron och lime samt en subtil mineralitet. De bästa Semillons kan åldras i upp till 15 år eller mer!
Kombinera Semillon-viner med mat
Mångsidigheten hos Semillon-viner gör dem till en perfekt kombination med en mängd olika rätter. De passar till exempel utmärkt till fisk- och skaldjursrätter som lax eller räkor, krämig pasta, mjuka ostar som brie, kryddig thaimat, grillade grönsaker, stekt kyckling, sallader, fläskkotletter, sushi, stekt kalkon och till och med fikontarteletter!
Det är lätt att förstå varför så många människor älskar att dricka Semillon-vin! Oavsett om du letar efter ett torrt vitt vin som passar perfekt till din favoriträtt med skaldjur eller ett sött dessertvin som kompletterar dina rika efterrätter - denna druvsort har något för alla. Så ta dig lite tid idag för att utforska några fantastiska flaskor gjorda på dessa fantastiska vita vindruvor - möjligheterna är trots allt verkligen oändliga! Skål!